Intenzivna saradnja sa Japanom u energetskoj tranziciji

Bez autora
Sep 19 2024

Predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije razgovarali su danas sa timom Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), predvođenim generalnim direktorom odseka za Evropu i Srednji istok Keiem Tojamom, o saradnji u energetskom sektoru.

Pomoćnica ministarke rudarstva i energetike za međunarodnu saradnju i evropske integracije Jovana Joksimović ukazala je na intenzivnu saradnju sa JICA u procesu energetske tranzicije.

Ona je navela da je izgradnja RHE Bistrica jedan od najvažnijih projekata u planu „Skok u budućnost – Srbija 2027“ i da je reč o prvoj reverzibilnoj hidroelektrani koju ćemo graditi posle više od četiri decenije.

Joksimović je izrazila zadovoljstvo zbog toga što su japanski partneri opredeljeni za podršku ovom projektu, posebno zbog njihovog velikog iskustva i međunarodne ekspertize.

Prema njenim rečima, RHE Bistrica, kapaciteta 656 megavata, važna je za balansiranje i skladištenje energije, kao i za integraciju više kapaciteta iz obnovljivih izvora, što je značajno u procesu energetske tranzicije.

Pomoćnica ministarke je izrazila zahvalnost JICA na uspešnoj saradnji na projektu odsumporavanja dimnih gasova u TENT A, podsećajući na to da je ove godine pušteno u rad postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u toj termoelektrani, koje je najveći ekološki projekat u ovom delu Evrope.

Zahvaljujući ovom postrojenju smanjujemo čak 30 puta emisije sumpor-dioksida i negativne uticaje rada termoelektrane na životnu sredinu, navela je Joksimović.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog nastavka saradnje sa japanskim partnerima i završetka izgradnje postrojenja za odsumporavanje u TENT B sledeće godine.

Tojama je istakao da je izgradnja RHE Bistrica veoma značajan projekat za Srbiju i da će se JICA truditi da pruži neophodnu podršku kako bi se ovaj projekat uspešno realizovao.

Na sastanku je konstatovano da je Vlada Japana odobrila početak pripremne studije za potencijalno odobrenje kredita JICA za izgradnju RHE Bistrica, dok se u drugoj polovini sledeće godine očekuje konačna odluka o finansiranju projekta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik